Ai vrea sa discuti cu un specialist despre jobul potrivit? Despre interesele, abilitatile, trasaturile de personalitate, valorile, principiile, despre factorii care te motiveaza sau despre ceea ce te demotiveaza? Despre cum toate acestea pot fi integrate in luarea deciziilor privitoare la urmatorul pas in cariera? Despre obiectivele profesionale? Despre elaborarea unui plan de actiune pentru a atinge aceste obiective?
Consultanta in cariera este destinata persoanelor care isi doresc o activitate profesionala construita in sinergie cu dezvoltarea personala si obiectivele de viata. Ea este benefica nu numai la inceputul carierei, cat si pe parcursul dezvoltarii acesteia.
Un program de consiliere de cariera eficace ar trebui sa se bazeze in general pe abordarea individualizata a fiecarui beneficiar, precum si pe utilizarea unor principii, metode si instrumente adecvate.
Punctele forte, punctele de îmbunătățit, resursele și motivațiile se referă la cine suntem; ereditatea și anturajul reprezintă factori importanți pentru ceea ce suntem; iar gândirea realistă, analiza informațiilor, intuiția și comunicarea sinceră cu sine sunt importante pentru o evoluție personală într-o direcție sănătoasă.
Pentru o evoluție autentică, sănătoasă, armonioasă este indicat să ne cunoaștem clar, bine, corect. Poate fi util să ne gandim la cine suntem, ce avem și ce părem a fi.
La tot pasul, de-a lungul vieții, suntem puși în fața unor alegeri, de aceea este util să ne alegem prioritățile, să ne stabilim un plan, pași de urmat, să încercăm să fim autentici, corecți și tot timpul prezenți în moment, gândindu-ne la viitor și învățând din trecut.
Se spune că succesul adevărat este ultima verigă dintr-o serie de încercări: dacă nu am încerca, nu am experimenta, nu ne-am strădui, nu am eșua, nu am învăța și în final nu am progresa. Poate fi cu adevărat util să ne asumăm responsabilitatea pentru încercările noastre, pentru eșecurile avute, e util să înțelegem ce nu a funcționat, ce poate fi îmbunătățit, să învățăm din erori și să mergem mai departe.
Evoluția personală și profesională implică un proces de durată, care are o arie largă de acțiune, la început pare să fie complicat să putem ajunge la o cunoaștere de sine autentică, la un echilibru între rațiune, simțire, intuiție, analiză de date, la a privi totul 360°, însă în timp, prin perseverență și sinceritate putem avea acea busolă interioară care ne va ajuta să ne orientăm din reflex în aspectele personale și profesionale.
Pentru a obtine rezultatele stabilite, este necesar un plan de actiune care sa implice: concentrare pe obiectiv, resurse utilizate eficient, actiuni clare.
Obiectivul stabilit este indicat sa fie posibil, clar, sa poata fi obtinut, masurabil, sa fie inteles.
In luarea deciziilor trebuie tinut cont de:
– timp = corespunzator si necesar
– informatie = corecta si suficienta
– oameni = prieteni, colegi, parteneri, clienti, competitori, specialisti
-> de cat timp e nevoie pentru a ajunge la obiectiv, ce este necesar sa se stie/cunoasca pentru indeplinirea obiectivului, cine anume poate fi implicat pentru atingerea obiectivului.
La inceput sunt multe necunoscute, insa se poate gasi o cale de a descoperi necunoscutul. Pot fi presiuni din exterior: presiunea din jur; dorinta de a ajunge mai repede la rezultat; competitia; dar pot interveni si presiuni din interior: teama de esec; de ceea ce nu se cunoaste; necesarul de experienta, de informatii. Este o decizie in sine cum dam voie mediului extern si intern sa ne influenteze calea noastra de evolutie.